Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ ΣΤΙΣ 20 ΚΑΙ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 1961

 


Στ
ις 20 και 22 Μαρτίου 1961, το Ε.Ι.Ρ. διοργάνωσε δύο συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στο θέατρο «Κεντρικόν» και για πρώτη φορά του παραχωρεί την ορχήστρα του. Οι «σοβαροί» μουσικοί της δυσφορούν από την παρουσία του «μπουζουξή» Μανώλη Χιώτη ως σολίστα και θα χρειαστεί να καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ο ίδιος ο Θεοδωράκης για να τους πείσει.

Μαρτυρία του θρύλου της ελληνικής δισκογραφίας Τάκη Λαμπρόπουλου, όπως μεταδόθηκε σε συνέντευξή του 2018 στο Δεύτερο Πρόγραμμα.

https://www.youtube.com/watch?v=hvO3CF0-sAQ

Αυτό είναι ένα από... αρκετά "ενσταντανέ" εκείνων των συναυλιών. Σημειώνουμε λοιπόν:

- Την παρουσιάση των συναυλιών αυτών έκανε η Μάρω Κοντού. Όλη η κοσμική Αθήνα δίνει το παρών στην πρώτη συναυλία της 20ής Μαρτίου, όπως και μέρος της πολιτικής ηγεσίας με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου.

- Το περίφημο "τρακ" του Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος,  μόλις ξεστόμισε τους πρώτους στίχους του τραγουδιού "Σε πότισα ροδόσταμο", σταμάτησε ξαφνικά και ξεροβήχοντας ανακοίνωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει, επικαλούμενος λόγους υγείας, δίνοντας έτσι την αφορμή για μια σειρά εμπνευσμένων γελοιογραφικών σχολίων του Μποστ! Τη θέση του Μπιθικώτση πήρε αμέσως ο ίδιος ο Μίκης, ο οποίος, μαζί με τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα και τη Μαίρη Λίντα, με τον Μανώλη Χιώτη φυσικά στο μπουζούκι, ολοκλήρωσαν τη συναυλία.

- Το "τρακ" αυτό του Μπιθικώτση, του το ξεπέρασε ο Θεοδωράκης με ένα... ψίχουλο, λέγοντάς του ότι είναι κάτι δυναμωτικό. Λογικά είχαμενα κάνουμε με... ομοιοπαθητική! Το περιγράφει ο ίδιος στη συζήτησή του με τον Γιώργο Παπαστεφάνου.

https://www.youtube.com/watch?v=PEkegPojqhs

- Την πρώτη εμφάνιση του Τέρη Χρυσού με το τραγούδι του Νίκου Γκάτσου και του Γιάννη Μαρκόπουλου "Η βαγιά", ωστόσο σε δεύτερη εκτέλεση (η πρώτη από τον Γιάννη Βασιλούνη). Έλελε ο Τέρης Χρυσός τότε:

«Ξαφνιάστηκα όταν μού τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι είχε προτείνει ο Μίκης να είμαι εγώ η νέα φωνή στις συναυλίες του. Το τραγούδι που θα έλεγα το είχε γράψει ένας νέος και ακόμη άγνωστος συνθέτης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, πάνω σε στίχους τού ποιητή Νίκου Γκάτσου, λεγόταν "Η βάγια»

Ο Τέρης Χρυσός εμφανιζόταν τότε σαν τραγουδιστής ορχήστρας στο χειμωνιάτικο «Κήπο τού Μουσείου», δημοφιλές κεντράκι στον περίβολο τού Αρχαιολογικού Μουσείου τής Πατησίων. Και ο Μίκης που πήγαινε συχνά εκεί για να συναντά τον Μανώλη Χιώτη με τον οποίο συνεργαζόταν, τον Τέρη τον είχε ξεχωρίσει.

https://www.youtube.com/watch?v=gkncxLF8zfI

- Στη συναυλία αυτή, στις 22 Μαρτίου 1961, εμφανίστηκε ο Χατζιδάκις ως πιανίστας σε δύο τραγούδια. Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου "Είμαι αητός χωρίς φτερά" από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, με τον Μάνο στο πιάνο, αλλά το τραγούδι αυτό τελικά δεν μπήκε στο δίσκο. Το έχουμε ωστόσο από το αρχείο του Γιώργου Παπαστεφάνου, όπως το έπαιζε τότε στις εκπομπές του (μιλάει κι ο ίδιος στο βίντεο) και τοπαραθέτουμε. Πρόκειται για μια "συμφωνική" εκτέλεση.

https://www.youtube.com/watch?v=-64cQuUmYwM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου