Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Summertime - Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές

Το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές στην ιστορία της μουσικής, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, είναι το "Summertime". Γράφτηκε το 1935 από τον George Gershwin  για την όπερα “Porgy and Bess” με την σοπράνο Helen Jepson να είναι η πρώτη που το ερμηνεύει δισκογραφικά. Η έμπνευση για τους στίχους ήταν το νότιο λαϊκό πνευματικό νανούρισμα “All My Trials ”. 

Η ερμηνεία του "Summertime" της Jepson είναι και η ίδια... διασκευή. Αφού ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά (με τον Gershwin να παίζει πιάνο) από την Αμερικανίδα σοπράνο Abbie Mitchell, η οποία έπαιξε στην πρώτη παράσταση του "Porgy and Bess", στο Colonial Theatre στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. στις 30 Σεπτεμβρίου 1935.

Το πρότυπο τζαζ “Summertime” (στίχοι DuBose Heyward), έχει διασκευαστεί 214 φορές, σύμφωνα με το WhoSampled.comΧιλιάδες καλλιτέχνες έχουν ηχογραφήσει το “Summertime” όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Billie Holiday (1936), Ella Fitzgerald & Louis Armstrong (1957), Miles Davis (1958), Sam Cooke (1960), Gerry & The Pacemakers (1964), Sonny & Cher (1966), Rick Wakeman (1979), Fun Boy Three (1982), Paul McCartney (1988), Herbie Hancock (1998), Michael Bolton (2003), Leona Lewis (2006), Annie Lennox (2014) και Willie Nelson (2016).

https://www.youtube.com/watch?v=d6H4Lcybu3Y

Το τραγούδι κέρδισε μεγάλη αναγνωρισιμότητα από την εκτέλεση των Ella Fitzgerald και Louis Armstrong το 1957.

https://www.youtube.com/watch?v=h3kQt14_5OQ

Μετά το "Summertime", στη λίστα του WhoSampled.com με τα τραγούδια με τις περισσότερες διασκευές, είναι το "Yesterday" των The Beatles με 190 διασκευές, το "Silent Night" του John Freeman Young με 186 και το "Bridge Over Troubled Water" των Simon & Garfunkel με 150.


Το "The Summertime Connection", μια ομάδα θαυμαστών από όλο τον κόσμο με κοινό πάθος για την άρια του Gershwin, ισχυρίζεται ότι το "Summertime" είναι όμως και το πιο ηχογραφημένο τραγούδι ποτέ, με 67.591 ηχογραφημένες εκδόσεις που υπάρχουν από την 1η Ιουνίου 2017. Το γκρουπ είχε συγκεντρώσει 57.316 πλήρεις ηχογραφήσεις του "Summertime" μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Πιο γνωστές από τις 67.000+ καταγεγραμμένες διασκευές: Sam Cooke, Fun Boy Three, Billie Holiday, Janis Joplin, Al Martino, Billy Stewart κ.α.



Οι στίχοι έχουν επαινεθεί ιδιαίτερα από τον Stephen Sondheim, τον νικητή του Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 1990 για την ταινία "Dick Tracy", τον ίδιο άνθρωπο που έγραψε τους στίχους το 1957 στα τραγούδια του "West Side Story". 

“Tο «και» αξίζει μεγάλη προσοχή. Θα έγραφα το “Summertime when” αλλά αυτό το “Summertime and” δημιουργεί έναν ολόκληρο ποιητικό τόνο, για να μην αναφέρουμε ένα ολόκληρο είδος λεξικού που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο έργο. Είναι η σωστή λέξη και αυτή η λέξη αξίζει το βάρος της σε χρυσό. Το “Summertime when the livin’ is easy” είναι μια βαρετή γραμμή σε σύγκριση με το “Summertime and”. Οι επιλογές του «και», όπως και του «αλλά» αργότερα, γίνονται σχεδόν τραυματικές καθώς γράφεις έναν στίχο –ή θα έπρεπε, ούτως ή άλλως– γιατί το καθένα ζυγίζει τόσο πολύ".


Οι
στίχοι

Summertime, and the livin’ is easy
Fish are jumpin’ and the cotton is high
Oh, your daddy’s rich and your ma is good-lookin’
So hush little baby, don’t you cry

One of these mornings, you’re goin’ to rise up singin’
And you’ll spread your wings and you’ll take the sky
But ’til that mornin’, there’s a‑nothin’ can harm you
With daddy and mommy standin’ by
(Χ2_)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου